Pohodništvo in tek

Ko nastopi vikend oziroma čas za dopust in počitek, telo in družina kar kličeta po športu, rekreaciji in pristni naravi. Dneve, tedne in mesece preživimo v službi za pisalno mizo pred računalnikom ali drugimi motečimi dejavniki, ki naše telo in um izčrpavajo. Telo si je treba napolniti z energijo s pomočjo aktivnih in sproščenih počitnic. In prav to vam ponuja Šentviška planota. 

Ponikve
Razprostira se v trikotniku med dolino Idrijce, Baško grapo in Cerkljanskim na nadmorski višini med 550 in 974 metri. Prebivalci se še vedno intenzivno ukvarjajo s kmetijstvom, tako da so pobočja lepo pokošena in njive skrbno obdelane, vasi, kmetije in hiše pa lepo urejene. 

Glede na svojo lego in nadmorsko višino Planota vsakemu obiskovalcu ponuja veliko možnosti za rekreacijo in uživanje v naravi. Pohodniškim in tekaškim navdušencem je na voljo prek 40 km lepo urejenih in označenih makadamskih, gozdnih, kolovoznih in asfaltnih poti. Te so na vseh večjih in pomembnih križiščih primerno označene z označevalnimi tablami turističnega društva. 

CebeljirojPohodniki imajo tudi možnost zanimivih dostopov na Šentviško planoto iz doline. Iz smeri Slapa ob Idrijci vodi proti Ponikvam in Pečinam zanimivo urejena gozdna steza. Prebivalci na Planoti to pot imenujejo Pot skozi Žlebi . Že samo ime nam pove konfiguracijo terena, ki ga v prvem delu sestavlja čisto pravi žleb, po katerem ob večjem deževju tečejo hudourniki. Pot nam v nadaljevanju ponuja ogled obrobja krasa in manjših kraških jam, ki imajo naslednja imena: Krasnica, Zidanca, Zevka in Polženca (več napisano v Zborniku Šentviške planote, izdanem leta 1998). V tem delu lahko pot nadaljujemo desno, kjer nas pešpot pripelje v prijetno majhno vas Roče, ki leži nad naseljem Slap ob Idrijci. Če pa pot nadaljujemo navkreber, pridemo v vas Ponikve, kjer si lahko ogledamo vas in čudovito Marijino cerkev na hribu nad vasjo, ki je delo arhitekta Jožeta Plečnika. Ob cerkvi je postavljena panoramska tabla, na kateri si je možno ogledati vse bližnje in daljne hribe. Od cerkve lahko pot nadaljujemo proti Črvovemu vrhu (974 m), ki je najvišja točka Šentviške planote, ponuja pa krasne razglede na vse štiri strani neba ali nazaj v dolino. 

PoljaPrapetnoBrdoZanimiv je tudi dostop na Šentviško planoto iz smeri vasi Stopnik. Pot se vije pretežno po gozdu in nas pelje mimo zaselka Tilnik proti Planoti. Pred prihodom v vas Daber si lahko na lokaciji z imenom Pod Skalo v zaselku Nart ogledamo obnovljen mlin. Od tu nas pot vodi do vasi Daber, kjer se priključimo na asfaltno pot. V Dabru se lahko odločimo za nadaljevanje poti po asfaltni cesti, ki nas pripelje v vas Šentviška Gora, lahko pa izberemo smer proti vasi Police, do katere nas vodi kolovozna in gozdna pohodniška pot. Police si je vredno ogledati zaradi značilne lege na ravnini in majhne cerkvice pod vasjo na koncu ravnine. Na Šentviški Gori stoji cerkev svetega Vida , ki je v zgodovini Planote igrala pomembno vlogo. Vas krasi tudi lepo urejena osnovna šola z okolico, v njej pa lahko najdemo še številne druge zanimivosti. S Šentviške Gore lahko pot nadaljujemo po makadamskih ali asfaltnih poteh proti vasem Zakraj, Polje, Prapetno Brdo, Pečine in Ponikve ter proti Gorskemu in Bukovskemu Vrhu na najvišjo točko Planote, Črvov vrh. 

Vsi tekaški navdušenci se lahko udeležite tudi teka za pokal Primorskih novic.

Relacije

Potreben čas

Slap ob Idrijci–Ponikve

1 ura 15 minut 

Ponikve–Črvov vrh

1 ura 30 minut

Stopnik–Daber (Pod Skalo)

1 ura 15 minut 

Daber (Pod Skalo)–Daber

15 minut

Daber–Šentviška Gora

30 minut

Daber–Police

45 minut

Šentviška Gora–Črvov vrh

1 ura 30 minut 

Šentviška Gora–Polje–Prapetno Brdo

40 minut

Šentviška Gora–Pečine

1 ura 30 minut

Šentviška Gora–Ponikve

2 uri

Vabljeni na Šentviško planoto – ne bo vam žal!