Nedelja, 22 Julij 2012 16:33

"Medruj sma kasci!"

Ko zapojejo kose izpod mladih rok planotarskih fantov... "Kasci, kasci, kod ste? Kafe mpa žgajne, pale pa sejčt!" Take in podobne vzklike je bilo slišati že navsezgodaj na Kabiunku, pod vasjo Pečine. Tam so se namreč zbrali mladi fantje s Planote, da bi s svojimi kosami pokosili strmi breg.

Štirinajst mladih fantov, ki veliko dajo na ohranjanje starih običajev, je že ob petih zjutraj (po ustreznem okrepčilu, seveda) zagrizlo v kabiunški breg. Nekaterim je šla košnja na strmini odlično od rok, drugim manj, a je kljub poleženi travi in nepričakovanim padcem zelo lepo tekla. Manjkal je le kakšen brusilni kamen več, ki so ga v svoji zagnanosti pozabili ali izgubili, da bi si vsak lahko nabrusil svojo koso.

Med kosci je bil tudi Benjamin Drole, organizator tega dogodka. "Zelo sem zadovoljen z obiskom in s pokošenim oziroma opravljenim delom. Svoje kosce sem pogostil z domačimi dobrotami s svoje kmetije in moram reči, da so jim kar teknile. Mogoče so po košnji manjkale kakšne "grabljice na uč"," je povedal. Te so vsekakor manjkale, da bi jim fantje med odmorom ali po opravljenem delu malce ponagajali, kot je bilo v navadi včasih. 

Ko so pokosili vso travo in so bile na bregu le še sledi pridnih rok ali tako imenovane "radunice", so fantje, ki so sicer tudi člani Fpz Alupči, zapeli nekaj svojih pesmi. Te so odmevale še dolgo časa po končanem delu, upamo pa lahko, da bo podobno veljalo tudi za to kmečko opravilo. Planota bi se namreč brez toliko parov pridnih rok še hitreje zaraščala, če pa bodo mladi še naprej tako veselo poprijemali za delo, bomo ta proces mogoče celo zaustavili.